HET BACKPAYBEDROG

Is dit de titel van de nieuwste Suske & Wiske? Nee, het is eerder een horrorstory die al meer dan 72 jaar duurt. Het AD publiceerde vandaag over de bij Indisch en Moluks Nederland welbekende (lees: beruchte) 'backpaykwestie', naar aanleiding van het hoger beroep van nabestaanden dat een dag eerder diende in Utrecht.

Onderzoeksjournalist Griselda Molemans wist in samenwerking met Task Force Indisch Rechtsherstel de onderste steen boven te krijgen in een zaak die de gemoederen al 72 jaar bezighoudt. Archiefonderzoek heeft onthutsende informatie opgeleverd. 

'Nederland moffelt een miljardenschuld aan de Indische gemeenschap weg. Dat stellen nabestaanden van voormalige KNIL-militairen en ambtenaren uit Nederlands-Indië. Gesteund door de Task Force Indisch Rechtsherstel strijden ze bij de rechter tegen de staat om uitbetaling van achterstallige salarissen tijdens de oorlog.'

'Nederland weigert aansprakelijkheid. De staat beroept zich op een arrest van de Hoge Raad in 1956, waarin staat dat alle financiële verplichtingen zijn overgedragen aan Indonesië, de rechtsopvolger van Nederlands-Indië. Dat is bij de soevereiniteitsoverdracht in 1949 vastgelegd in een vermogensbalans. Uit archiefonderzoek van onderzoeksjournalist Griselda Molemans blijkt dat dit nooit gebeurd is.' (AD) 

Geen cent teveel hoor!
Van de 82.000 rechthebbenden is anno 2017 nog een handjevol in leven. Sinds 2015 kregen 577 van hen een eenmalige 'morele tegenoegdoening' van 25.000 euro via de zogenaamde 'backpayregeling 2015' van VWS en het Indisch Platform. In totaal was dat een uitgave van nog geen 14,5 miljoen. Met indexatie van het oorspronkelijke bedrag aan achterstallig salaris over 3,5 jaar zou elke rechthebbende echter geen 25.000 maar 70.500 euro (dus per persoon!) hebben moeten ontvangen. 

Het gaat echter niet om 577 rechthebbenden, maar om 82.000, waarvan het merendeel al is overleden. In werkelijkheid is met de backpay een bedrag van 5,7 miljard euro gemoeid. Daarover is de rente over 72 jaar nog niet eens berekend. Over de pensioenopbouw wordt evenmin gerept. Door de weduwen en andere wettelijke erfgenamen bij de regeling uit 2015 volledig uit te sluiten, heeft de Staat zich een aardige duit bespaard en ettert de wond onverminderd door. In plaats van rechtsherstel krijgt de Indische gemeenschap het zoveelste herdenkingsplekje in de maag gesplitst onder het mom van een 'collectieve erkenning'. 

Nederland is het enige land ter wereld dat achterstallige salarissen over de oorlogsperiode nooit heeft uitbetaald.


Stichting Task Force Indisch Rechtsherstel (www.TFIR.nl) schrijft op hun Facebookpagina:

'Beroofd van 3 jaar soldij' (ANP)
"We weten inmiddels allemaal hoe onrechtvaardig de backpayregeling is, die voormalig staatssecretaris van VWS Van Rijn en het Indisch Platform eind 2015 in het leven hebben geroepen. Deze regeling sluit nabestaanden volledig uit van rechthebbenden die voor de peildatum van 15 augustus 2015 zijn overleden.

Task Force Indisch Rechtsherstel heeft goed geluisterd naar de vele reacties die wij van nabestaanden hebben gekregen, ook al was de 'backpay' niet direct onze claim. TFIR is namelijk hard aan het werk om de Birma-Thailandclaim aanhangig te maken.

Mw. Jonkers, die wijlen haar vader bij TFIR aanmeldde voor de Birma-Thailandclaim, is naar de rechter gestapt toen haar aanvraag voor de backpay werd afgewezen omdat haar vader in 2004, dus vóór de peildatum, overleed. Het bezwaar werd afgewezen, maar zij ging door. Gisteren diende haar hoger beroep in Utrecht.

Onderzoeksjournalist Griselda Molemans heeft samen met Task Force Indisch Rechtsherstel onderzoek gedaan ter ondersteuning van de zaak van Mw. Jonkers. Uit archiefonderzoek blijkt dat Nederland miljarden heeft weggemoffeld inzake de salarissen van KNIL-militairen en ambtenaren die zij nooit ontvingen over de oorlogsjaren.

Maar hoe zit de vork dan in de steel? Lees het artikel in het AD van vandaag. Lees het twee keer, drie keer. Lees het, deel het en neem kennis van hoe het grote bedrog van de backpay in elkaar zit." (TFIR)

Daar sluiten wij ons volledig bij aan. Lees en huiver.

KLIK HIER VOOR HET ARTIKEL IN HET AD.

UPDATE 04-12-2017: De Stichting Task Force Indisch Rechtsherstel roept op tot actie in protest tegen de onrechtvaardige backpayregeling. Lees hoe u mee kunt doen op de website van TFIR: 
https://www.tfir.nl/actie-protesteer-tegen-de-backpayregeling/

Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

KRONTJONG: de ziel van de Indo

Hoe Indisch is de Indische keuken?