Inhoudsopgave

Hier vind je alle artikelen uit ons blog in één oogopslag. Handig als je over een bepaald onderwerp iets wilt weten. 

De Kritische Katjang heeft altijd ruimte voor gastschrijvers en gastredacteuren die graag een bijdrage aan dit blog willen leveren in de vorm van een artikel, verhaal, gedicht, liedje of anderszins! Meedoen? Stuur even een berichtje naar onze redactie via dit blog, Facebook of via een privébericht op Twitter:

en

***
N.B. Het is niet toegestaan om inhoud van ons blog over te nemen in welke vorm dan ook, voor commerciële doeleinden of anderszins, zonder schriftelijke toestemming vooraf. Op onze eigen artikelen berust auteursrecht. De Kritische Katjang is geen bedrijf en dus niet commercieel. We worden niet gesponsord en zijn dus volledig onafhankelijk.
***

ALLE ARTIKELEN OP EEN RIJTJEOp 12 april staan veel Molukse mensen nog altijd stil bij de dood van hun vrijheidsstrijder Chris Soumokil.

Beeldvorming in een tijdperk zonder internet, telefoon, radio of televisie werd bepaald door de toen aanwezige media, zoals literatuur, kunst, muziek, kranten en tijdschriften. In dit artikel kijken we naar een voorbeeld uit de schilderkunst; de schilderijen over de gevangenneming van prins Diponegoro, de versie van Raden Saleh en die van Nicolaas Pieneman.

Velen hebben geen idee wat een Indo of Indisch zijn eigenlijk is. Wat is het verschil tussen Indisch en Indonesisch? De Kritische Katjang ging op zoek en zette op een rijtje wat er zoal over geschreven is. 

Een stukje geschiedenis over het ontstaan van 'de Indo' en zijn rol in de koloniale Nederlands-Indische samenleving en economie.

Vaak wordt onze Indische keuken onterecht verward met de Indonesische, wat tot gevolg heeft gehad dat de Indische keuken op de rand van de afgrond staat wat betreft de toekomst. De Indische keuken is een fusion kitchen avant la lettre en verdient een image boost! Lees hier meer over de geschiedenis van de Indische keuken en welke elementen typerend zijn voor onze Indische eetcultuur.


Een vaak omstreden symbool: Indische jongeren dragen de Garuda en de Indonesische vlag, terwijl ouders en grootouders er vaak niets van willen weten. Waarom? Wat betekent Garuda eigenlijk en waar komt het symbool vandaan? En hoe zit het met de merah putih? Wij gingen voor jullie op zoek. Hopelijk kan deze (beknopte) achtergrondinfomatie meer duidelijkheid en inzicht in de historie en symboliek geven. 

De geschiedenis van een bijzondere groep mensen in Nederland, die je niet op school krijgt. Zowel Indo als Belanda zou deze geschiedenis moeten kennen van deze groep die nog steeds door Nederland wordt genegeerd. Voor meer begrip, informatie en verbroedering.

Eigenwijze Kritische Katjang wijsheid voor aan de muur ;)

Kunstenares Olympia Latupeirissa (Oil the Poet) schreef een prachtig gedicht in het kader van het Charlie Hebdo drama in Parijs.

Krontjong, het ondergewaardeerde element van de Indische cultuur; geschiedenis, heden en toekomst.

Een bijzonder interview met een bijzondere man. Anneke sprak met hem in 1995. Bijzonder, niet alleen vanwege zijn sporen in de Krontjong, maar ook vanwege zijn ervaringen als 1e generatie Indo in Nederland.

Ter afwisseling tussen alle Kritische Noten een infotainment artikel over speelgoedpopje Barbie en haar band met Indonesië. Een artikel met een knipoog ;)

15.  OMGEKEERD 
Een gedicht van Anneke van de Casteele over racisme en discriminatie in Nederlands-Indië.

16. The Dutch government should demand an apology from MITSUBISHI too - English translation of the article written by Griselda Molemans, published in Dutch newspaper 'Trouw', July 25, 2015

17. Indië-herdenking 2015 – een overdenking
"De jaarlijkse Indië-herdenking staat weer voor de deur op 15 augustus. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de oorlog eindigde en de Indische diaspora begon. Ik val dus niet zomaar met de deur in huis. Een overdenking over herdenking, over vroeger en later, over het opknappen van oude deuren en het openen van nieuwe." ~ door Anneke van de Casteele

18. HET GEVAAR van het ‘vluchtelingenprobleem’
De actualiteit vertoont meer herkenningpunten dan wij misschien denken.

19. De Atjeh-oorlog, paplepels en beeldvorming
Over hoe negatieve stereotypering en koloniale propaganda door Nederlandse paplepels aan de jeugd werd gepresenteerd. Een Nederlands kinderboek over de Atjeh-oorlog uit 1875.

20. Juist Indo's zouden West-Papoea moeten steunen
Ooit was Nederlands Nieuw-Guinea een thuisland voor Indo's. Maar wat weten we eigenlijk van West-Papoea? De geschiedenis van West-Papoea in paraddijsvogelvlucht.

21. Over geroofde kunst en Nederland

22. PEPERNOTEN tyypisch Hollands of...?

23. Onze REACTIE op de Kamerbrief van Van Rijn
Over de stand van zaken inzake de uitvoering van de backpay-regeling door de SVB.

24. BRUIN is mijn vel, BLANK zijn De Jantjes
De typisch Amsterdamse Jantjes uit de Jordaan, wie kent ze niet? De films, de musical, de liedjes. Het toneelstuk van Herman Bouber, Louis Davids en zijn vrouw Margie Morris uit 1920 wordt nog steeds als musical opgevoerd. Maar dat er ook een 'De Jantjes 2' was, weet vrijwel niemand.

25. Een BLAUWE hap
Over 'gewoon geworden' racisme anno 2017

26. HET LABEL 'INDISCH', ERKENNING EN ONDERWIJS
Over foute labeltjes en het belang van de juiste

27. DE VERGETEN KRIJGERS VAN NEDERLAND 
'Het is van nationaal belang dat deze documentaire van Griselda Molemans er komt.'

28. De 'Black Innocence' van Gloria Wekker In deze indrukwekkende gastcolumn door onderzoeksjournalist Griselda Molemans wordt uiteengezet dat het niet alleen de Afro-Nederlandse bevolkingsgroep is, die te maken heeft met racisme en discriminatie, in tegenstelling tot de indruk die gewekt wordt in het boek 'White innocence'.

29. Waar is de kris van Prins Diponegoro?
Over geroofde koloniale kunst en Nederland.

30. Nationaal Onderwijsmuseum gaat in de fout met Indisch leesplankje 
De zoveelste fout in de serie 'Indisch-Indonesisch-Geen-Idee'.

31. De wonderlijke reis van koffie 
'Even een bakkie doen'. Het is zo vertrouwd. Maar waar komt ons bekende bakkie eigenlijk vandaan? De geschiedenis van koffie in een notendop.

32. 10 WEETJES OVER RIJST

33. HET BACKPAYBEDROG
Is dit de titel van de nieuwste Suske & Wiske? Nee, het is eerder een horrorstory die al meer dan 72 jaar duurt.

More to come!


Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

Hoe Indisch is de Indische keuken?

KRONTJONG: de ziel van de Indo