PEPERNOTEN TYPISCH HOLLANDS OF...?

De pepernoot heeft zijn naam te danken aan de kruidige specerijen die het minikoekje zijn specifieke peperachtige smaak geven. De kleine bruine koekballetjes waarmee vandaag naar hartenlust wordt gestrooid, worden vaak ten onrechte uitgemaakt voor 'pepernoten' terwijl het eigenlijk kruidnoten zijn, maar dit terzijde.

De speculaaskruiden vinden we terug in veel Hollandse en Indische lekkernijen zoals spekkoek, taai taai en natuurlijk speculaas. De ingrediënten bestaan uit: nootmuskaat, kruidnagel, anijs en kaneel, aangevuld met andere kruiden zoals gember en kardemom.

Waar de gemiddelde Hollander (of Indo) nooit bij stilstaat, is dat deze specerijen van oudsher uit de Molukken gehaald werden door de VOC. Dus de wieg van de pepernoot stond in de Molukken! Kortom, zonder Molukkers geen pepernoten of speculaas! Zegt het voort! 

Zonder Molukkers geen pepernoten!

Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

Hoe Indisch is de Indische keuken?