EEN BLAUWE HAP

'Hebben jullie enig idee wat dit is? Dit is een 'blauwe' hap!' tettert culinair verslaggever Felix Wilbrink van de Telegraaf in zijn promotiefilmpje, doelend op een hoopje Indisch eten op zijn bord. Hij is bij de marine en doet morgen verslag van zijn expeditie in de zaterdageditie van de krant (waar onze kat overigens uit principe steevast op weigert te poepen). 

BLAUWE hap. Tja, dat is zo'n overblijfsel van die VOC-mentaliteit. ‘Blauwe’ was een scheldnaam voor een persoon van Indonesische afkomst. Het staat gewoon in Wikipedia hoor. Wiki noemt het verzachtend 'bijnaam' en vergeet te vermelden dat ook Indische Nederlanders/Indo's voor 'blauwe' worden uitgemaakt. 

Bij de Marine is het oer-Hollandse eeuwenoude traditie dat elke woensdag een Indische maaltijd wordt geserveerd: de blauwe hap. Sinds de negentiende eeuw, tussen 1816 en 1949, waren schepen van de Koninklijke Marine in het toenmalige Nederlands-Indië gestationeerd. Als men naar Indië ging, ging men een 'blauwe hap halen'.

Dus als men Kritische Katjangs deze vraag stelt: 'Hebben jullie enig idee wat dit is?' en we kijken en luisteren naar de man in het filmpje, dan is ons antwoord: 

'Jazeker weten we dat, dat is een Belanda die zijn eigen geschiedenis niet kent en die zich superieur opstelt tegenover zijn Indische mede-Nederlanders. En beste Marine, stop eens met het denigrerende, racistische 'blauwe' hap. 

Bij die mooie Marine hebben duizenden van die 'blauwen' volk en vaderland gediend en zijn ervoor gesneuveld in de oorlog. Remember de Slag in de Javazee die jullie afgelopen maandag nog hebben herdacht? Nee? Jullie collega's dan, wiens oorlogsgraven van de zeebodem zijn verdwenen?

Voor een orgaan dat dit land en haar inwoners moet verdedigen, zou het leuk zijn als men met alle Nederlanders wat respectvoller zou omgaan, ook met de Indische. Of kom eens bij ons eten en geniet van een extra portie sambal badjak, extra pedis.'

Ach ja, van de Telegraaf hadden we eigenlijk ook niet anders verwacht. 


© De Kritische Katjang



Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

De Molukse kwestie: een voor allen, allen voor een!

KRONTJONG: de ziel van de Indo