DE WONDERLIJKE REIS VAN KOFFIE

'Even een bakkie doen'. Het is zo vertrouwd. Maar waar komt ons bekende bakkie eigenlijk vandaan? De geschiedenis van koffie in een notendop.

Oorspronkelijk komt ons bakkie leut uit Afrika, uit het voormalige koninkrijk Kaffa (Ethiopië), waar ons favoriete drankje hoogstwaarschijnlijk ook haar naam aan te danken heeft. Ondernemende Arabieren zagen wel brood in de koffie en begonnen koffieplantages. Zo werd koffie verspreid in het Midden-Oosten.

Vanuit de havenstad Mokka in Jemen werd van de 15e tot de 17e eeuw de koffie met groot succes verhandeld naar alle uithoeken van de wereld. Zo kwam koffie uiteindelijk ook via VOC-schepen in Indië terecht, waar de Nederlanders koffieplantages stichtten op o.a. Java, Sumatra en Bali. Van daar uit verhandelden de Nederlanders de koffie ook weer naar andere delen van de wereld.

Koffie was een lucratieve business en leverde een grote bijdrage aan het succes van de Gouden Eeuw. Het was een luxeproduct dat vooral was voorbehouden aan de rijken (net als thee overigens). De Fries Egbert Douwes verdiende sinds 1753 een dikke boterham met zijn koffie. Terwijl de rijken smulden van hun bakkie leut, leed de oorspronkelijke bevolking van de kolonie in de Oost honger en armoe. Max Havelaar schreef er nog een boekje over.

Tot op de dag van vandaag zweren hele volksstammen bij een dagelijkse dosis cafeïne op de vroege morgen, al dan niet uit een Senseo-apparaat (ook al van Douwe Egberts). Amerikanen doen het in Starbucks koffiehuizen. Nederlanders hebben ook coffeeshops, maar da's wat anders. Wij zweren in elk geval bij onze eigen Koffie Toebroek. Succes verzekerd.

Tentoonstelling
Binnenkort is er de tentoonstelling ‘Koffie, vers(ch) gebrand!: drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland’ in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling loopt van 8 juli tot en met 12 november 2017.

© De Kritische Katjang 


Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

EEN BLAUWE HAP

OVER GEROOFDE KUNST EN NEDERLAND.