10 WEETJES OVER RIJST

We kunnen niet zonder onze geliefde portie 'oryza sattiva', al dan niet opgeleukt met sambal en andere lekkernijen. Maar als je de rijst weglaat, is je bordje ook maar saai. Zonder rijst, geen rijsttafel. Tien wetenswaardigheden over onze favoriete hap.

1. Ongeveer 6 miljard mensen op de wereld eten rijst. Het totaal aantal aardbewoners ligt rond de 7 miljard en groeit de komende jaren richting de 10 miljard, dus rijst blijft voorlopig nog wel even populair! (Sorry, aardappel-fans!)

2. In Azië wordt zo'n 90% van alle rijst zowel verbouwd als geconsumeerd.

3. Behalve opeten, kun je er ook nog mee gooien bij een bruiloft, je kunt het offeren, er papier, wijn, bier of azijn van maken of kussens mee opvullen om gewrichtspijn te verlichten. Je kunt er ook muren mee bouwen! Tijdens de Ming-dynastie (1300-1600) werd rijst met kalksteen tot cement gecombineerd. Bij analyse van de stadsmuur van Nanjing in China trof men rijst aan als belangrijk bestanddeel van het cement. Rijst zorgde voor stabiliteit, elasticiteit en compactheid van het cement.

4. India en China wedijverden om de herkomst van rijst, maar de oudst gecultiveerde rijst is tussen 1997 en 2001 gevonden in Zuid-Korea en zou dateren van 12.000 tot 13.000 jaar voor Chr., wat ongeveer 3.000 jaar ouder zou zijn dan de oudst gevonden rijst uit China.

5. Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 verschillende soorten rijst! Er is voor elk wat wils op elk continent (behalve op Antarctica).

6. Voedingscentrum NL: "Wereldwijd eet men 235 gram rijst per persoon per dag. In Nederland is dat maar gemiddeld 11 gram per dag." Met 1,7 miljoen Indo's & Molukkers en ruim 200 nationaliteiten in Nederland kunnen we die 11 gram toch wel wat opkrikken?

7. Rijst eten is gezond. Het bevat koolhydraten (goed voor je brein!), eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals kalium en fosfor. Zilvervliesrijst bevat bovendien ook veel vezels die goed zijn voor je spijsvertering. Witte rijst is ontdaan van het vliesje en mist dus deze vezels.

8. Vanaf de 17e eeuw kreeg de VOC ook meer belangstelling voor rijst. Wie het voedsel beheerst, heeft de macht in handen. Ieder regentschap diende rijst te leveren aan de VOC, waarvan één zesde deel gratis en voor het resterende deel werd 1,5 cent per pond betaald aan de regenten. Hoeveel de boeren kregen, is niet bekend. Als je anno 2017 eerlijke rijst wilt eten die ook de boeren beloont, is de Fair Trade rijst van Max Havelaar een optie!

9. Rijst met je handen eten is leuk!

10. Laat je naam op een rijstkorrel zetten en je hebt een super origineel sieraad!© De Kritische Katjang


Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

EEN BLAUWE HAP

De Molukse kwestie: een voor allen, allen voor een!