WELKOM - SELAMAT DATANG

WELKOM BIJ De Kritische Katjang, het opinieblog voor en door iedereen met roots en/of interesse in het voormalig Nederlands-Indië. Ondanks de circa 2 miljoen Nederlanders met een Indische of Molukse achtergrond in ons land wordt onze geschiedenis helaas nog altijd onderbelicht in het onderwijs. Wij zorgen graag voor een 'kritische noot'! De Kritische Katjang brengt nieuws, achtergronden en opinie over geschiedenis, onderwijs, cultuur en maatschappij. Gastschrijvers met een kritische blik zijn altijd welkom! 

De Kritische Katjang is geen bedrijf en is dus niet commercieel. We blijven graag onafhankelijk en eigenwijs en we bepalen graag zelf waar we over schrijven. 

KATJANG-KAAS Aan de wieg van dit blog stond het social mediaproject 'KatjangKaas' (2012-2018). Vrij vertaald en met een knipoog 'pindakaas' duidt op een mix van Indisch/Moluks en Nederlands. En we vertikken het om elkaar 'pinda' te noemen. Dat is een koloniale term die ons maar al te vaak is nageroepen. 'Katjang' is oogluikend toegestaan als Indo's/Maluku onder elkaar, met een dikke knipoog. Noem het ironie of een zelfgekozen geuzennaam. Kaas, maar met sambal!

We zijn een mix van 2e en 3e generatie Indisch, Moluks en Belanda. Onze roots liggen verspreid op Java, Kalimantan, Sulawesi, Sumatra, de Molukken, en wie echt gaat spitten komt ook Franse, Duitse, Zwitserse, Engelse en Chinese genen tegen. De samenstelling van het team verandert regelmatig, afhankelijk van beschikbare tijd, werk en gezin. Ons project is een hobby. Enkele  'die hard'-teamleden:

 * Patty, beeldend kunstenaar (2013-2014)
* Bas, zelfstandig ondernemer ICT (2013-2018, redactie, techniek, fotografie)
* Anneke, onderwijservaring met pukkelpubers (2013-heden, eindredactie)
* Astrid, (2015-2016) culinaire redactie
* Bijdragen van diverse gastredacteuren en -schrijvers, in het bijzonder van Olympia 2013-heden)

We hopen met De Kritische Katjang een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de algemene kennis over het voormalig Nederlands-Indië en Indisch/Moluks-zijn in Nederland. Voor stereotypen moet je niet bij ons zijn. Er is zoveel meer dan alleen lekker eten en tempo doeloe!

Team De Kritische Katjang

***
N.B. Het is niet toegestaan om inhoud van ons blog over te nemen in welke vorm dan ook, voor commerciële doeleinden of anderszins, zonder schriftelijke toestemming vooraf. Op onze eigen artikelen berust auteursrecht.
***


Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

EEN BLAUWE HAP

OVER GEROOFDE KUNST EN NEDERLAND.