HERDENKING SOUMOKIL - Hari Peringatan Soumokil

Vandaag 12 april staan veel Molukse mensen nog altijd stil bij de dood van hun vrijheidsstrijder Chris Soumokil. Christiaan Robbert Steven Soumokil (Soerabaja, 13 oktober 1905) was president van de Republiek van de Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan; RMS) van 1950 tot 1966. Op 12 april 1966 werd Soumokil op het eiland Obi geëxecuteerd door een Indonesisch vuurpeloton.

Wij staan hier vandaag uiteraard ook bij stil, uit respect voor en solidariteit met onze Molukse medemens en omdat wij het belangrijk vinden dat wij NAAST elkaar staan.

Helaas ontbreekt het ons aan 'schoolkennis' over de gebeurtenissen van toen, aangezien dit onderwerp (en meerdere, wat Indië betreft) tijdens onze schooltijd niet aan bod kwam in onze geschiedenisboekjes. Gelukkig is internet een machtig medium, dat hiaten in kennis zowat 'à la minute' kan invullen. Het hoofdstuk in Wikipedia over Soumokil is volgens een paar van onze Molukse vrienden redelijk accuraat. Voor wie een beknopte weergave van de historische achtergrond wil nalezen, verwijzen wij dan ook naar Wiki:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chris_Soumokil

Een goed beeld van hoe een Molukse deze dag gedenkt, vind je in Magda's Blog (bedankt Oil voor de link):

http://magdapattiiha.com/tag/chris-soumokil/

Voor meer informatie over de Molukse historie verwijzen wij graag naar het Moluks Historisch Museum (Museum Maluku). Deze stichting beheert o.a. collecties en biedt ondersteuning bij tentoonstellingen, projecten en activiteiten in het land:

http://www.museum-maluku.nl/


RESPECT

Foto: Collectie Moluks Historisch Museum

Populaire posts van deze blog

GARUDA, een beladen symbool

KRONTJONG: de ziel van de Indo

Hoe Indisch is de Indische keuken?